Determination of the water requirements of garlic (Alium sativum L.) and its relationship with the crop's development

Authors

  • Hugo Eduardo Castro Franco Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia UPTC
  • Germán Eduardo Cely Reyes Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia UPTC
  • Yazmín Santos Dallos Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia UPTC

Keywords:

crop evapotranspiration, crop coefficient, garlic, irrigation

Abstract

Despite the importance of garlic (Allium sativum L.), there is not enough information available about the water requirements for garlic crop in the country. The present study is to identify the crop water requirements for each phenological stage and set a watering schedule according to environmental conditions offered in Tunja-Boyacá. This research was conducted during the first half of 2013, on the farm called “La Maria", which is located in the Pedagogical and Technological University of Colombia. The assessment of the phenological stages in garlic was developed through a stratified sampling design and a destructive sampling design, which were carried out every 7 days after transplant. The value of Kc was determined through the FAO-56 methodology, in which the method was used to find the crop evapotranspiration. In order to establish crop water use, two lysimeters of 1 m3 of capacity were installed. The result of ETo was obtained through the weather station data, these data were analyzed with the Penman-Monteith equation, using the Cropwat software. Three phenological stages for growing garlic (Allium sativum L.) were established, from the transplant to the harvest. These stages were: vegetative Growth and development, Bulb initiation and Maturation. Kc values for each phenological stage were 0.95, 0.97 and 0.68 respectively.

Author Biography

Hugo Eduardo Castro Franco, Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia UPTC

Ingeniero Agrónomo Programa Ingeniería Agronómica Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia Director Gissat-Uptc

References

Allen, R., Pereira, L., Raes, D. & Smith, M. (2006). Guía de estudio y drenaje No. 56. Evapotranspiración del cultivo. Guías para la determinación de los requerimientos de agua de los cultivos. Manual N° 56. Serie Riego y drenaje. FAO, Roma, Italia. 298 p.

Ávila, G. T. (2007). Factores de manejo del cultivo de ajo (AlliumsativumL.) que determinan la calidad del producto a la cosecha, Avances en Horticultura 5. 2007. Edición on-line, Taller de prácticas agrícolas. Facultad de Ciencias Agropecuarias. Universidad Nacional de Córdoba. C.C. 509.; URL5000 Córdoba. Argentina. Recuperado de http://www.horticulturaar.com.ar/bajar.php? archivo=2007*07-Avila.pdf&nombre=Factores%20de%20manejo%20del%20cultivo%20de%20 ajo%20que%20determinan%20la%20calidad%20del%20producto%20a%20la%20 cosecha.

Ayala, J. (2012). Análisis del crecimiento y calidad de semillas de tres tipos de Chile (Capsicumannuum L.) Montecillo, Texcoco, México. Recueprado de http://www.b i b l i o. c o l-pos.mx:8080/jspui/bitstream/handle/10521/722/Ayala_Villegas_MJ_MC_Fisiologia_ Vegetal_2012.pdf?sequence=3.

Bleiholder, H., Buhr , L., Feller, H., Hack, R., H., Klose, M., Hess, R., Stauss, U., Meier, T. & Weber, E. (1998). Compendio para la Identificación de los Estadios Fenológicos de Especies Mono- y Dicotiledóneas Cultivadas - Escala BBCH Extendida. Alemania.

Burba, J. L. (1992). Producción, propagación y utilización del ajo (Alliumsativum). Eds. Izquierdo, J. Paltrinieri G. & Arias, C. En Producción, poscosecha, procesamiento y comercialización de ajo, cebolla y tomate. Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación (FAO). (pp. 63-127). Santiago, Chile.

Castro, H., Cely., G. & Vásquez, S. (2009). Criterios técnicos para un manejo eficiente del riego en cebolla de bulbo, distrito de riego Alto Chicamocha – Boyacá. Grupo Interinstitucional de Investigación en Suelos Sulfatados Ácidos Tropicales – GISSAT – Uptc.

CUBA MINAG, (1983). Instructivo Técnico del Cultivo de Ajo. Dirección Nacional de Cultivos Varios.

FAO. (2009). Organización de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación. Manual CROPWAT. Recuperado de www.fao.org/nr/water/infores_ databases_cropwat.html

FAO. (2006). Evapotranspiración del cultivo. Guías para la determinación de los requerimientos de agua de los cultivos. Estudio FAO Riego y Drenaje, 56. Roma.

FAO, (1990). Cálculo de ET0: Método de Penman-Monteith. Food And Agriculture Organization Of The United Nations. Rome, Italy, (pp. 28-31) Expert consultation on r e v i s i o n o f F A O m e t h o d o l o g i e s . R e c u p e r a d o d e http://www. magrama . gob . es/es/agua/temas/gestion - sostenible - de - regadios/C%C3%A1lculo_ET0dic12_tcm7-245757.pdf

Ferreyra, R., Fritsch, N., Navarrete, C. & Peralta, M. (1990). Programación del riego para el cultivo del ajo (Alliumsativum L.). Agricultura Técnica. 50(4), Recuperado de http://www2.inia.cl/ medios/biblioteca/agritec/ NR08738.pdf.

Glaconni, V. (1993). Cultivo de Hortalizas/ M. Escaff-8. Santigo de Chile: Editorial Universitaria, INIA.

Hanson, B., May, D., Voss, R., Cantwell, M. & Rice, R. (2003). Response of garlic to irrigation water. Agricultural water management. 58(1), Recuperado de www.science-direct.com/science/ article/pii/S0378377402000768.

Izquierdo, H. (2006). Instructivo Técnico para la Producción de Ajo-Semilla de Alta Calidad Fitosanitaria Mediante el Empleo de Técnicas Biotecnológicas. Universidad Tecnológica de la Mixteca. 10. Recuperado de http://www.utm.mx/temas/temas-docs/nfnotas15R2.pdf.

León, M. E. (1991). Estudio del régimen de riego, densidades de siembra y su influencia en la conservación de distintos clones de ajo. Informe Final de Etapa. Resultado 510.

Lipinski, V. & Gaviola, S. (2007). Evaluación de Cultivares de Ajo (AlliumsativumL.) Blanco Bajo Déficit Controlado de Riego. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Recuperado de http://www.ina.gov.ar/pdf/CRA-IVFERTI/CRA-RYD-14-Lipinski.pdf.

Pardo, A. & Marín, C. (2003). Clasificación de Cultivares de Ajo por Métodos de Análisis Multivariado. Agronomía Tropica, 53(4) 10-21, 397-416. Recuperado de h t t p : / / w w w . s c i e l o . o r g . v e / s c i e l o . p h p ? p i d = S 0 0 0 2 - 192X2003000400002&script=sci_arttext

Peralta, J. & Kehr, E. (2002). Capítulo 4: Manejo del riego. Cultivo del ajo (Alliumsati-vum L.) para la zona sur de Chile. Temuco – Chile. Boletín INIA, 84, 52-61.

Pinzón, H. (1999). RUBÍ-1 Primera variedad colombiana de ajo. Corporación Colombiana de Investigación agropecuaria CORPOICA y servicio Nacional de Aprendizaje SENA.

Pinzón, H. (1998). Los cultivos de cebolla y ajo en Colombia: estado del arte y perspectivas. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 3(1). 11. Recuperado de http://virtual.uptc.edu.co/revistas/index.php/ciencias_horticolas/article/view/760.

Rodríguez, J., Pinzón, H., Laverde, H. & Corchuelo, G. (1998). Comportamiento del Crecimiento y Desarrollo del Ajo (Alliumsativum) CV. Rosado Criollo. Revista Agronomía Colombiana, XV (1), 76- 81.

Tyagi, N., Sharma, D. & Luthra, S. (2000). Determination of evapotranspiration and crop coefficients of rice and sunflower with lysimeter. Agricultural water management, 45(1), 41-54. Recuperado de http://www.sciencedirect.com/scien-ce/article/pii/S0378377499000712.

Vásquez, S. (2008). Determinación del Kc durante los estadios fenológicos de cebolla de bulbo (Allium cepa L.) en el distrito de riego del alto Chicamocha. Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia. Tunja, Boyacá, Colombia. .

Villalobos, F., Testi, L., Rizzalli, R & Orgaz, F. (2004). Evapotranspiration and crop coefficients of irrigated garlic (Allium sativum L.) in a semi-arid climate. Agricultural w a t e r m a n a g e m e n t , 6 4 ( 3 ) , 2 3 3 - 2 4 9 . R e c u p e r a d o d e http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378377403001987.

How to Cite

Castro Franco, H. E., Cely Reyes, G. E., & Santos Dallos, Y. (2014). Determination of the water requirements of garlic (Alium sativum L.) and its relationship with the crop’s development. Cultura científica, (12), 56–64. Retrieved from https://revista.jdc.edu.co/index.php/Cult_cient/article/view/153

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2014-10-27

Issue

Section

Article of scientific and technological research