Peasant economy, production systems and viticulture (wine growing) in the Valle del Sol (Boyacá)

Authors

  • Natalia Espinosa Fundación Universitaria Juan de Castellanos

Keywords:

Viticultors, peasant economy, production systems, patrimony, Geographycal Origin

Abstract

The recent peasant producers of Valle del Sol entry into the viticulture with a criteria of Designation of Origin has brought numerous transformations in their productive systems, reflected in the resources and activities to which they have had access, maintained or left. According to Gómez-Sierra (2005b), cultural effects of viticulture in traditional communities, mainly agricultural, are relevant: rediscovery of patrimonies, discussion about participative logics, alternatives for family production, institutional negotiations, technological enrichment and surpluses gain, among others. This article shows the particularities of Valle del Sol´s wine production taking as reference the activities of the family production units (also called farms) and the principles of the Designation of Origin. The investigation starts with the distinction of some features of the viniculture peasants of Valle del Sol as well as their productive activities. For that purpose there were used concepts of Peasant Economy, Production Systems, Designation of Origin and Patrimony as well as their relation to the case of interest.

Author Biography

Natalia Espinosa, Fundación Universitaria Juan de Castellanos

M.Sc (c) en Desarrollo Rural, Pontificia Universidad Javeriana. Socióloga, Universidad Nacional de Colombia. Grupo de Investigación Denominación de Origen, Terroir y Zonificación (DOTEZ). Docente Fundación Universitaria Juan de Castellanos.

References

BEJARANO, J. 1998. Economía de la Agricultura. Universidad Nacional de Colombia, Facultad de Ciencias Económicas / II CA / FONADE: Bogotá.
BERTOZZI L. 1991. Evoluzione nella produzione e transformazione sul latte e tutela della qualitá dei formaggi tipici. En: Scienza e Técnica Latiero – Casearia. Anno XLII . Vol. 42. No. 5. Parma: Bollettino dell’ Associazione Italiana Tecnici del Latte. 311-325 p.
____________ 2005. La DOP fra tipicità e mercato. En: Scienza e Tecnica Lattiero–Casearia. Gennaio – Febbraio. Anno LVI. Vol.56. No.1. Parma: Bollettino dell’ Associazione Italiana Tecnici del Latte. 57 – 61 p.
CORRAL ES, E. y FORERO, J. 1992. La economía campesina y la sociedad rural en el modelo neoliberal de desarrollo. En: Cuadernos de Agroindustria y Economía Rural. Pontificia Universidad Javeriana, Bogotá. (Jul – Dic).
DEPARTA MENTO ADMINISTRATI VO NACIONAL DE ESTA DÍSTICA (DANE) - INSTITUTO GEOGRÁFICO AGUSTÍN CODAZZI (IGAC). 2005. Estudio General de Suelos y Zonificación de Tierras del Departamento de Boyacá. SUBDIRECCIÓN DE AGROLOGÍA - IGAC. Tomo II. Bogotá, D.C.
DOMINIQUE, D. 1995. Apellatión d’origine et indication de provenance. Bordeaux IV: Ed. Dalloz. EN: GÓMEZ- SIERRA (2004).
FORERO, J. 1999. Economía y Sociedad Rural en los Andes Colombianos. Serie 20 años IER – Instituto de Estudios Rurales. Pontificia Universidad Javeriana: Bogotá.
FORERO, J., TORRES, L., LOZA NO, P., DURANA, C., CORRALES, E., RU DAS, G. y GALARZA, J. 2002. Sistemas de producción rurales en la región andina colombiana. Análisis de su viabilidad económica, ambiental y cultural. Colciencias, IER - Instituto de Estudios Rurales, Facultad de Estudios Ambientales y Rurales, Pontificia Universidad Javeriana: Bogotá D.C.
FORERO, J. 2002. La economía campesina en Colombia. Cuadernos Tierra y Justicia. No. 2.
GÓMEZ-SIERRA, F. 2004. Zonificación, terroir y denominación de origen en el fortalecimiento de los campesinos viticultores del Valle del Sol en Boyacá. En: Revista Cultura Científica. Tunja. No 2. 14-25 p.
___________________ 2005ª. Vinos y campesinos en Boyacá. El efecto vid en el Valle del Sol. Tesis de Maestría en Antropología. Universidad de los Andes. Bogotá.
____________________2005. El vino y la vid en la construcción social: un caso boyacense. En: Revista Cultura Científica. Tunja. No 3. 30-39 p.
___________________ 2007. ¡Qué vivan las fiestas! ¿Qué vivan…? Incorporación tecnológica, mezcla de saberes y revitalización cultural. Cultura Científica. Tunja. No 5. 53-60 p.
MORENO, L. y FORERO, S. 2002. Estudios de alternativas para la organización del gremio viticultor del Valle del Sol y territorios afines. Tesis de pregrado en Ingeniería Industrial. Fundación Universitaria de Boyacá: Tunja.
NEIRA, G. 1978. Economía campesina: ¿Un modo de producción? Exposición y crítica de A. V. Chayanov. Editorial Cinep, Serie Colombia Agraria – 5, Bogotá.
PÉREZ, E. et al. 1985. La fuerza del trabajo familiar en la unidad de producción campesina en el norte de Boyacá. En: Universitas Humanística (Bogotá). Vol. 14, No. 23 (Ene/Jun). 37-52 p.
QUI JANO, M. 2001. “Los vinos del Valle del Sol. El nacimiento de la viticultura y de la enología de clima frío tropical”. Cultura Científica. Tunja. No 1, 5-11 p.
____________ 2002. PVP. Proyecto Vitivinícola. Viñedo & Cava Vineyard & Cellar Loma de Puntalarga. Selecciones Clonales de Puntalarga, SCLPL. Condiciones de suministro. Loma de Puntalarga. En: GÓMEZ – SIERRA (2005).
____________ 2006. “Investigación e Innovación. Promoción y defensa del ‘Terroir’ regional”. Cultura Científica. Tunja. No 4, 35-41 p.
SÁNCHEZ, E. 2001 Recetas de la abundancia: patrimonio gastronómico de los países del convenio Andrés Bello. Convenio Andrés Bello: Bogotá.
UNWIN, T. 1993. Storia del Vino. Geografie, culture e miti. Donzelli Editore. Roma. En: GÓMEZ – SIERRA (2005b)
VALDERRAMA, M. y MONDRAGÓN, H. 1998. Desarrollo y equidad con campesinos. Misión Rural, IICA. TM Editores: Santa Fe de Bogotá. Documentos inéditos
FORERO, J. 2007. Algunas características económicas de los sistemas de producción familiares rurales (Apuntes).
GÓMEZ – SIERRA, F., LANDÍNEZ, A. y ESPINOSA, N. 2007. Denominación de Origen Geográfico y Ecocultura Vitícola en los municipios de Corrales y Floresta, Boyacá. Propuesta para Colciencias en la Convocatoria Nacional para la financiación de proyectos de investigación. Modalidad cofinanciación. Grupo de Investigación: Denominación de Origen, Terroir y Zonificación – DOTEZ Código COL0037134. Fundación Universitaria Juan de Castellanos, Tunja. UNIVERSIDAD PEDAGÓGICA Y TECNOLÓGICA DE COLO MBIA, Centro de Estudios Económicos – CENES 2004. Diagnóstico General de Boyacá. Convenio Interadministrativo 143 DE 2004 Universidad Nacional de Colombia – Departamento Administrativo de Planeación Distrital. Bogotá D.C. (Documento en Formato .pdf)

How to Cite

Espinosa, N. (2008). Peasant economy, production systems and viticulture (wine growing) in the Valle del Sol (Boyacá). Cultura científica, (6), 46–55. Retrieved from https://revista.jdc.edu.co/index.php/Cult_cient/article/view/302

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2008-10-27

Issue

Section

Article of scientific and technological research