Dairy production systems, composition and importance of goat milk implemented in Colombia

Authors

  • María Juliana Bustamante Pérez Universidad UDCA

DOI:

https://doi.org/10.38017/1657463X.799

Keywords:

goat, goat's milk, properties of goat's milk, quality of goat's milk, composition of goat's milk

Abstract

The objective of this article was to carry out a bibliographic review on the goat production systems applied in Colombia and the composition of goat's milk, with a brief compilation of information on this. A query was made in different databases and academic repositories that contained the necessary information, then it was filtered at the author's discretion and said article was designed. As a result, it was found that most of the productions present in Colombia are for self-consumption or for commercialization, either in local markets or in milk processors, through production systems that adjust to their conditions and amount of resources. In conclusion, the goat's milk extracted in Colombia has not had the boom expected by goat farmers, where future profits generated for them by this multipurpose animal are lost.

Author Biography

María Juliana Bustamante Pérez, Universidad UDCA

Medica Veterinaria

References

Abbas-Hayam, M., Hassan, F., Gawad, E Y Enab, A. (2014). Physicochemical Characteristics of Goat’s Milk. Life Science Journal 2014;11. https://www.researchgate.net/publication/274509606_Physicochemical_Characteristics_of_Goat%27s_Milk.

Barbosa, A. (2018). Caracterización de los sistemas de producción caprinos en la región Huetar Norte de Costa Rica. (Tesis de pregrado). Universidad Nacional Costa Rica, Costa Rica. https://repositorio.una.ac.cr/bitstream/handle/11056/14818/TFG_Mauricio%20Alberto%20Barboza%20Mora.pdf?sequence=5&isAllowed=y.

Barreto, E. (2006). Evolución de la calidad higiénica, composicional y sanitaria de la leche cruda en Colombia conforme con el acuerdo de competitividad de la cadena láctea. (Tesis pregrado) Universidad de la Salle, Colombia. https://ciencia.lasalle.edu.co/cgi/viewcontent.cgi?article=1161&context=medicina_veterinaria.

Bayona- Enrique, J., Novoa, C., Bello, D., Galvan, R y Mujica, L. (2015). Los sistemas de producción caprina en el municipio de Molagavita, sobre la cuenca del Río Chicamocha, Colombia. Revista Spei Domus, 1: 9-16. https://doi.org/10.16925/sp.v11i23.1362.

Bedoya, A. (2005). Composición nutricional de la leche de ganado vacuno. Revista Lasallista de Investigación, 2(1): 38-42. https://www.redalyc.org/pdf/695/69520107.pdf

Bedolla-Carlos, C., Bedolla, A., Castañeda, H., Wolter, W., Castañeda, A y Kloppter, B. (2012). Mastitis caprina. Recuperado de: https://core.ac.uk/download/pdf/56350629.pdf. Recuperado el 19/07/19.

Bidot, A. 2017. Composición, cualidades y beneficios de la leche de cabra: revisión bibliográfica. Rev. prod. anim., 29 (2), 32-41, 2017

Camaño, H., Romero, G Y Voutat, M. (2015). Sistemas intensivos y semi-intensivos de producción caprina. Universidad Nacional del Nordeste, Argentina. obtenido de https://ppryc.files.wordpress.com/2019/04/sistemas-intensivos-caprinos.pdf.

Cañizares, N. Y Rincón, J. (2012). Análisis de la composición química de la leche y variantes alélicas del gen kappa caseína de las cabras en producción de la Universidad Francisco de Paula Santander Ocaña. (Tesis de pregrado). Universidad Francisco de Paula Santander, Colombia. http://repositorio.ufpso.edu.co/bitstream/123456789/2674/1/32297.pdf.

Cordova- Antonieta, M., Leal, R. Y Guerra, M. (2009). La leche de cabra y su importancia en la nutrición. Revista Tecnociencia Chihuahua, 3: 107-113. https://biblat.unam.mx/es/revista/tecnociencia-chihuahua/articulo/la-leche-de-cabra-y-su-importancia-en-la-nutricion.

Cruz- Claudia, S., Ribeiro,B., Souza, I., Cunha, R., Pinheiro, F. Y Silva, L. (2018). Características físico-química e microbiológica do leite de cabra produzido em Petrolina-PE. Journal Agropecuária Científica no Semiárido. v.14, n.3: 175-182. DOI: http://dx.doi.org/10.30969/acsa.v14i3.965.

Diaz, C. (2017). Evaluación de los análisis físico-químicos de la leche bovina. (Tesis de pregrado). Universidad Politécnica Salesiana, Ecuador. https://dspace.ups.edu.ec/bitstream/123456789/13538/1/UPS-CT006912.pdf.

Escareño-Luis, M,González, H., Wurzinger, M. Y Solkner, L. (2013). Dairy goat production systems Status quo, perspectives and challenges. Journal Trop Anim Health Prod, 45: 17–34. doi:10.1007/s11250-012-0246-6.

Flores, A., Pérez, R., Basurto, M., Rosario, M y Guerra, J. (2009). La leche de cabra y su importancia en la nutrición. Revista Tecnociencia, Vol. III, No. 2: 107-113. http://tecnociencia.uach.mx/numeros/v3n2/data/La_leche_de_cabra_y_su_importancia_en_la_nutricion.pdf.

Frau- Florencia, S., Valdez, F. Y Pece, N. (2013). Composición fisicoquímica y calidad microbiológica de leche de cabra producida en la provincia de Santiago del Estero (Argentina). Archivos Latinoamericanos de Producción Animal. Vol. 21, Núm. 1: 1-13. http://revista.agro.unlp.edu.ar/index.php/revagro/article/view/65/40.

Garcia, M. (2016). Aptitud tecnológica de leche procedente de cabras alimentadas con subproductos de alcachofas. ( tesis de pregrado). Universidad Miguel Hernández de Elche, España.http://193.147.134.18/bitstream/11000/2915/1/TFG%20Garc%C3%ADa%20Bernabé%2C%20Mario.pdf.

Getaneh, G., Mebrat, A. Y Wubie, A. (2016). Review on Goat Milk Composition and its Nutritive Value. Journal of Nutrition and Health Sciences Volume 3(4): 1-10. DOI:10.15744/2393-9060.3.401.

Goetsch, T. Y Zeng, G. (2011). Factors affecting goat milk production and quality. Journal Small Ruminant Research 101, 101: 55-63. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2011.09.025.

Gómez, L. Y Villamizar, D. (2014). Caracterización de la cadena ovina y caprina en Colombia. Revista innovando en la U, (6): 75-83. https://revistas.unilibre.edu.co/index.php/innovando/article/view/3866/3245.

González, P. (2015). Buenas prácticas de ordeño. Editorial Cáritas del Perú, Primera Edición. https://media-ashoka.oiengine.com/attachments/a3ad7d5d-b975-453c-bc80-c042c42fba97.pdf.

Grille- Dora, P., Carro, S., Escobar, D., Bentancor, L., Borges, A., Cruz, D. Y González, S. (2013). Evaluación de la calidad higiénico sanitaria y de composición de leche de cabra en un rebaño de la raza Saanen. Revista del laboratorio tecnológico del Uruguay vol 8: pág. 52 - 59. https://ojs.latu.org.uy/index.php/INNOTEC/article/view/233/pdf_1.

Gurcel, J. (2012). Características físico-químicas do leite caprino na época seca e chuvosa na microrregião de Mossoró-rn. (tesis de maestria). Universidade Federal Rural do Semi-árido, Brasil. https://ppgpa.ufersa.edu.br/wpcontent/uploads/sites/60/2014/10/JANETO.pdf

Hedrich, C., Duemler, C Y Considine, D. (2008). Best management practices for dairy goat farmers. Emerging agricultural markets team. http://www.milkproduction.com/Global/PDFs/Bestmanagementpracticesfordairygoatfarmers.pdf.

Jimenez-Rocio, G., Sánchez, M., Arce, C Y Rodríguez, V. (2014). Factors affecting somatic cell count in dairy goats: a review. Spanish Journal of Agricultural Research 2014 12(1): 133-150. http://dx.doi.org/10.5424/sjar/2014121-3803.

Kumar- Alok, Y., Singh, J. Y Kumar, S. (2016). Composition, nutritional and therapeutic values of goat milk: A review. Asian Journal Dairy & Food Res., 35 (2) 2016: 96-102. DOI: 10.18805/ajdfr.v35i2.10719.

Lu, B. (2019). Current status of global dairy goat production: an overview. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 32(8): 1219-1232. https://doi.org/10.5713/ajas.19.0253.

Martínez, M. Y Humberto, V. (2018). Lechería Caprina: producción, manejo, sanidad, calidad de leche y productos. Editorial INTA 2018, 1a. edición. https://inta.gob.ar/sites/default/files/inta_lecheria_caprina.pdf.

Mejía, O. Y Posada, R. (2016). Composición de la leche de cabra y factores nutricionales que afectan el contenido de sus componentes. Recuperado de: http://repository.lasallista.edu.co/dspace/bitstream/10567/124/1/7.%2093-110.pdf. Recuperado el 13/07/19.

Moreno, L, Lara, G Y Flórez, M. (2014). Caracterización de la cadena ovina y caprina en Colombia . Revista Innovando en la U. No. 6. Año 5. pág. 75-83.

Murillo- Bernardo, A., Medina, J., Toyes, A., Ávila, N., Nieto, A., Troyo, E., Espinoza, E., Ortega, R Y Palacios, A. (2015). Calidad de leche de cabra y su relación con el consumo de especies forrajeras del agostadero árido. Revista Digital de Divulgación Científica, vol 1: 3-14. DOI:10.18846/RENAYSOC.2015.01.01.01.0001.

Novac, S. Y Andrei, S. (2020). The Impact of Mastitis on the Biochemical Parameters, Oxidative and Nitrosative Stress Markers in Goat’s Milk: A Review. Journal pathogens 2020, 9: 882. doi:10.3390/pathogens9110882.

Ocampo-Ricardo G., Gómez, C., Restrepo, D y Cardona, H. (2016). Estudio comparativo de parámetros composicionales y nutricionales en leche de vaca, cabra y búfala, Antioquia, Colombia. Revista Colombiana Cienc Anim 2016; 8(2):177-186. https://doi.org/10.24188/recia.v8.n2.2016.185.

Ortiz, T., Gutiérrez, S., Rodríguez, H. Y Olivera, M. (2014). Manual de buenas prácticas de ordeño. Colombia. Editorial Biogenesis. https://revistas.udea.edu.co/index.php/biogenesis/issue/view/2506.

Ovino- Caprina. (2012). Análisis de situación de salud con el modelo de los determinantes sociales de salud, Soatá. Recuperado de: https://www.boyaca.gov.co/SecSalud/images/Documentos/asis2016/asis-municipal-2016-soata.pdf. Recuperado el 24/06/19.

Parodi, P., Barrionuevo, C. Y Alicia, S. (2015). Calidad de leche y queso de cabra. Evaluación de rendimiento quesero.(Tesis de pregrado).Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires, Argentina. https://www.ridaa.unicen.edu.ar/xmlui/bitstream/handle/123456789/545/Palma%20Parodi%2C%20Camilo-Facultad%20de%20Ciencias%20Veterinarias.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

Reis, J., Teixeira, E., Olivera, J., Teixeira, P., Monteiro, C Y Costa, M. (2018). Nutricional and health profile of goat products: focus on health benefits of goat milk. Journal Goat science: 189-232. http://dx.doi.org/10.5772/intechopen.70321.

Reyes, B. (2019). Caracterización de la calidad nutricional, sanitaria y eficiencia tecnológica de la leche fresca de tres grupos raciales caprinos (Saanen, Toggenburg y Nubia) Managua-Finca Santa Rosa, 2018. (Tesis de pregrado). Universidad Nacional Agraria, Nicaragua. https://core.ac.uk/display/237497876.

Reyes, L. (2011). Evaluación de células somáticas en leche de cabra en producción extensiva de la Comarca Lagunera. (Tesis de pregrado). Universidad Autónoma Agraria Antonio Narro, México. http://repositorio.uaaan.mx:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/3207/ALMA%20LIZETH%20DE%20LOS%20REYES%20HERNANDEZ.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

Rodrigues. R. (2013). Milk minor constituents, enzymes, hormones, growth factors, and organic acids. Tomado de: https://core.ac.uk/download/pdf/55628412.pdf.

Rua, V. (2015). Evaluación del efecto del sistema de producción sobre el consumo de alimento y la producción de leche en cabras Saanen y Alpina. (Tesis de maestria). Universidad de Antioquia, Colombia. https://bibliotecadigital.udea.edu.co/bitstream/10495/5515/6/RuaClara_2015_%20ProduccionConsumoLecheCabras.pdf.

Rua, V. (2019). La producción caprina en Colombia. Revista tierras caprino no 28: 55-59. https://2019.oviespana.com/images/CAPRINO_28_-Caprino_en_Colombia.pdf.

Sachin, S., Bhavbhuti, M y Suresh, V. (2017). Goat Milk in Human Nutrition and Health – A Review. International Journal of Current Microbiology and Applied Sciences,Volume 6 Number 5: 1781-1792. https://doi.org/10.20546/ijcmas.2017.605.194.

Sánchez, O., Hernández, J Y Gallegos, V. (2007). Niveles de células somáticas y prevalencia de mastitis en hatos caprinos del municipio de Mapimi, Durango, México. Revista Chapingo Serie Zonas Áridas, 6: 235-238. https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=455545069013.

Salvatierra, M. Y Contreras, C. (2017). Manual de producción caprina. Instituto de Desarrollo Agropecuario (INDAP) e Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA). Boletín INIA No 05. Santiago, Chile. https://www.inia.cl/wp-content/uploads/ManualesdeProduccion/05%20Manual%20Caprinos.pdf.

Shivakumara, C y Kiran, S. (2019). Economics of Sheep and Goat Rearing under Extensive, Semi- Intensive and Intensive Methods of Rearing. Journal Economic Affairs, Vol. 64, No. 3, pp. 553-561. DOI: 10.30954/0424-2513.3.2019.11.

Sreeja, S., Bineesh, K Y Saseendranath, V. (2013). Valuation of Californian Mastitis Test (CMT) as a screening method for subclinical mastitis in Malabari goats. Indian Journal Anim. Res, 46(7): 558-560. https://www.researchgate.net/publication/286178042_Evaluation_of_California_mastitis_test_CMT_as_a_screening_method_for_subclinical_mastitis_in_Malabari_goats.

Suárez, G. (2018). Libro Lechería Caprina: producción, manejo, sanidad, calidad de leche y productos. Argentina. Editorial INTA. https://inta.gob.ar/sites/default/files/inta_lecheria_caprina.pdf.

Silva, R., Alzáte, J. Y Reyes, C. (2014). Evaluación de las prácticas de ordeño, la calidad higiénica y nutricional de la leche, en el municipio de Granada, Antioquia – Colombia. Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica 17 (2): 467 – 475. http://www.scielo.org.co/pdf/rudca/v17n2/v17n2a18.pdf.

Tadesse, C & Baraki, T. (2018). Physicochemical Properties and Comparisons of Goat and Cow Milk. Review. International Journal of Engineering Development and Research, vol 6, pág. 416-419

Torres, J Y Salcedo, M. 2017. Proyecto de fortalecimiento técnico para la producción y comercialización de carne caprina en el municipio de Soatá- Boyaca. (tesis de pregrado). Universidad Nacional Abierta Y A Distancia - Unad, Colombia. https://repository.unad.edu.co/bitstream/handle/10596/13645/1052395972.docx.pdf?sequence=1&isAllowed=y.

Valdinoci, L. (2018). Il latte di capra: caratteristiche tecnologiche e strategie biotecnologiche per il miglioramento della qualità dei prodotti fermentati. (Tesis de maestria). Università di Bologna, Italia. https://amslaurea.unibo.it/17121/1/TESI%20-%20IL%20LATTE%20DI%20CAPRA.pdf.

Villambrosa, M Y Brushi, J. (2017). Relevamiento de la calidad de leche caprina en distintas provincias Argentinas. (tesis de pregrado). Facultad de Ciencias Veterinarias. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires, Argentina. https://www.ridaa.unicen.edu.ar/xmlui/handle/123456789/1669.

Velo, A. (2016). La leche composición y características. Sevilla. Edita: Consejería de Agricultura, Pesca y Desarrollo Rural, Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera.https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiCrs-q5a7wAhUKY6wKHZCYC_QQFjAAegQIAxAD&url=https%3A%2F%2Fwww.juntadeandalucia.es%2Fagriculturaypesca%2Fifapa%2Fservifapa%2Fregistro-servifapa%2F436502c6-f47c-42ab-a053-f3ab26dee712%2Fdownload&usg=AOvVaw1H-fysm_bTkG3wj3gLYX5m.

Vaquil y Rathee, R. 2017. A review on health promoting aspects of goat milk. The Pharma Innovation Journal 2017; 6(12): 05-08. https://www.thepharmajournal.com/archives/2017/vol6issue12/PartA/6-11-95-259.pdf.

Verduci, E., Lassandro, C., Mariani, B., Boretti, F Y Banderali, E. (2015). Latte di capra: proprietà nutrizionali e nuove prospettive di utilizzo. Rivista di Immunologia e Allergologia Pediatrica: 20-27. https://www.riaponline.it/wp-content/uploads/2015/05/05_Allergol_verduci1.pdf.

Villalobos, A. (2005). Aspectos nutricionales de la leche de cabra (Capra hircus) y sus variaciones en el proceso agroindustrial. Revista Agronomía Mesoamericana, 16: 239-252. https://www.redalyc.org/pdf/437/43716214.pdf.

How to Cite

Bustamante Pérez, M. J. (2022). Dairy production systems, composition and importance of goat milk implemented in Colombia. Cultura científica, 1(20). https://doi.org/10.38017/1657463X.799

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2022-09-14

Issue

Section

Review article