THE USE OF THE SHADED COFFEE (SOMBRÍO DEL CAFETO) PRODUCTION THECNIQUE (Coffea arabica) IN COLOMBIA

Authors

  • Gonzalo Enrique Mancilla Díaz

Keywords:

Coffee under shade, climatic and geographic factors, zoning, productive unit

Abstract

The art of coffee production under shade has been one of the most effective methods used by our ancestors in order to adapt the coffee trees to precarious conditions, where they would not otherwise produce profitably due to the conditions of elevation, light, water availability, percentage of organic matter, temperature and other climatic and geographic factors. The objective of this study was to explain in a consistent and clear way the interaction of different effects generated in the soil, atmosphere and the crop, as a result of the use of the shaded coffee technique (sombrío de café) in coffee plantations. This provides tools that are applicable to the Colombian coffee growing industry, which can produce an improvement in the use of this technique, based on the zoning of the productive unit. This will generate an increase in the life and productivity of the crop.

Author Biography

Gonzalo Enrique Mancilla Díaz

Ingeniero Agropecuario. Fundación Universitaria Juan de Castellanos

References

Anónimo. (1931). Semilleros y sombríos. Revista Cafetera de Colombia 3 (28/29).

Anónimo. (1932). Sombrío del cafeto. Revista cafetera de Colombia 4 (34/38).

Anónimo. (2004). Obtención de colinos de café. Obtener colinos de café de acuerdo con los parámetros de calidad. Compilación. Producción de café módulo 1. Sena, Federación Nacional de Cafeteros de Colombia y Cenicafé (Centro Nacional de Investigaciones del Café). Colombia. 27 p.

Anónimo, M. (2004). Establecimiento de plantaciones de café. Establecer plantaciones de café con criterios de sostenibilidad y competitividad. Compilación. Producción de café módulo 2. Sena, Federación Nacional de Cafeteros de Colombia y Cenicafé (Centro Nacional de Investigaciones del Café). Colombia. 32 p.

Anónimo. (2004). Manejo integrado de plagas del café. Efectuar el manejo y control integrado de plagas minimizando las pérdidas y con criterios de sostenibilidad. Compilación. Producción de café módulo 3. Sena, Federación Nacional de Cafeteros de Colombia y Cenicafé (Centro Nacional de Investigaciones del Café). Colombia. 40 p.

Anónimo. (2004). Manejo integrado de enfermedades y correcciones de disturbios nutricionales del café. Efectuar el manejo y control integrado de enfermedades minimizando las pérdidas y con criterios de sostenibilidad. Compilación. Producción de café módulo 4. Sena, Federación Nacional de Cafeteros de Colombia y Cenicafé (Centro Nacional de Investigaciones del
Café). Colombia. 32 p.

Anónimo. (2008). Normas para la producción, el procesamiento y la comercialización de café birdfriendly®. Certificado orgánico bajo sombra., National Zoo, Washington DC, USA.

Anónimo. (2010). Norma para agricultura sostenible.

Anónimo. (2011). Anuario meteorológico cafetero 2010. Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. Centro Nacional de Investigaciones de Café “Pedro Uribe Mejía”. Cenicafé. Disciplina de agroclimatología.

Alvarado, G. & Ochoa, H. (2006). Características fenotípicas de componentes de variedad castillo® en dos ambientes. Cenicafé 57 (2): 100-121.

Alvarado, G. Moreno, E. Montoya, E. & Alarcón, R. (2009). Calidad física y en taza de los componentes de la variedad castillo® y sus derivadas regionales. Cenicafé 60 (3): 210-228.

Farfán, F. (2010). Café orgánico al sol y bajo sombrío, una posibilidad para la zona cafetera de Colombia. Programa de investigación científica. Centro Nacional de Investigaciones de Café “Pedro Uribe Mejía”. Cenicafé, Chinchiná, Caldas - Colombia. Avance técnico 399.

Farfán, F. (2010). Cambios en la fertilidad del suelo con plantaciones de café y sombrío de especies forestales. Cenicafé 61 (1): 7-27.

Farfán, F. Arias, J. & Riaño, N. (2003). Desarrollo de una metodología para medir sombrío en sistemas agroforestales con café. Cenicafé 54 (1): 24-34.

Farfán, F. & Baute, J. (2009). Efecto del arreglo espacial del café y del sombrío sobre la producción de café. Cenicafé 60 (4): 313-323.

Farfán, F. & Jaramillo, A. (2009). Sombrío para el cultivo del café según la nubosidad de la región. Programa de investigación científica. Centro Nacional de Investigaciones de Café “Pedro Uribe Mejía”. Cenicafé, Chinchiná, Caldas - Colombia. Avance técnico 379.

Farfán, F. & Urrego, J. (2007). Descomposición de la hojarasca y liberación de nutrientes de Coffea arabica, cordia alliodora, pinusoocarpay Eucalyptusgrandis, en sistemas agroforestales con café. Cenicafé 58 (1): 20- 39.

Fischersworring, B. & Robkamp, R. (2001). Guía para la caficultura ecológica. García, F. (2007). Principios de agricultura orgánica. (ed.), Fundación Universitaria Juan de Castellanos. Colombia.

García, L. (2009). Respuesta del café variedad Tabi a la fertilización, en un sistema agroforestal con Erythrina fusca, en la zona norte de Colombia. Programa de investigación científica. Centro Nacional de Investigaciones de Café “Pedro Uribe Mejía”. Cenicafé, Chinchiná, Caldas - Colombia. Avance técnico 382.

Gil, L. & Leguizamón, J. (2000). La muerte descendente del cafeto (Phomaspp.). Programa de investigación científica. Centro Nacional de Investigaciones de Café “Pedro Uribe Mejía”. Cenicafé, Chinchiná, Caldas - Colombia. Avance técnico 278.

Gil, L. & Leguizamón, J. (2000). La muerte descendente del cafeto (Phomaspp.). Programa de investigación científica. Centro Nacional de Investigaciones de Café “Pedro Uribe Mejía”. Cenicafé, Chinchiná, Caldas - Colombia. Avance técnico 278.

Gómez, A. & Saldías, C. (1994). Sombrío de cafetales, 1 edición. (ed.), Centro Gráfico Ltda. Colombia.

Hincapié, E. & Salazar, L. (2007). Manejo integrado de arvenses en la zona cafetera central de Colombia. Programa de investigación científica. Centro Nacional de Investigaciones de Café “Pedro Uribe Mejía”. Cenicafé, Chinchiná, Caldas - Colombia. Avance técnico 359.

Mancilla, N. & Sanmiguel, E. (2011). De los cafés especiales. Universidad Libre del Socorro. Colombia.

Rivillas, C. Serna, C. Cristancho, M. & Gaitán, A. (2011). La Roya del cafeto en Colombia. Impacto, manejo y costos de control. Resultados de investigación. Boletín técnico 36. FNC-Cenicafé.

Sánchez, L. Vélez, J. Durán, S. García, R. & Botero, J. (2008). Estudio regional de la biodiversidad en los paisajes cafeteros de Santander. Gerencia técnica. Programa de investigación científica. Centro Nacional de Investigaciones de Café “Pedro Uribe Mejía”. Cenicafé, Chinchiná, Caldas - Colombia. Boletín técnico 31. 2008.

How to Cite

Mancilla Díaz, G. E. (2012). THE USE OF THE SHADED COFFEE (SOMBRÍO DEL CAFETO) PRODUCTION THECNIQUE (Coffea arabica) IN COLOMBIA. Conexión Agropecuaria JDC, 2(1), 37–48. Retrieved from https://revista.jdc.edu.co/index.php/conexagro/article/view/339

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2012-09-20

Issue

Section

Artículos de revisión